diumenge, 30 d’octubre del 2011

Partenogènesi


PARTENOGÈNESI: ES REPRODUEIXEN “ELLES”
"La partenogènesi és una forma de reproducció basada en el desenvolupament de cèl·lules sexuals femenines no fecundades, que es dóna amb certa freqüència en platelmintos, rotífers, tardígrads, crustacis, insectes, amfibis i rèptils, més rarament en alguns peixos i, excepcionalment, en aus. La partenogènesi va ser descoberta per Charles Bonnet. Jan Dzierzon va ser el primer a descobrir la partenogènesis dels mascles de les abelles."

Segons el diccionari, partenogènesi significa “manera de reproducció d'alguns animals i plantes, que consisteix en la formació d'un nou ésser per divisió reiterada de cèl·lules sexuals femenines que no s'han unit prèviament amb gàmets masculins” (per contrast, en la reproducció usual, anomenada bisexual, el nou ésser es forma per la divisió reiterada d'una cèl·lula (el zigot) que és resultat de la unió d'un òvul i un espermatozoide). 

Etimològicament, la paraula partenogènesi deriva del grec parthenos, “verge”, i el llatí genesis, “naixement”. Per això la partenogènesi, comuna en algunes plantes així com en certs insectes i fins i tot en rèptils i aus (però mai en mamífers), és també anomenada “naixement verge”.
ous d'insecte pal

En les abelles, per exemple, les femelles – reines i obreres– són producte de la unió d'òvuls i espermatozoides, mentre que els mascles –zàngans– deriven partenogenèticament d'òvuls que comencen a dividir-se sense ser fecundats.



No falta guionisa enginyós que vol proposar la hipòtesi que el naixement de Jesús va ser un raríssim cas de partenogènesi humana... com a un episodi de la sèrie "House".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada