dimarts, 25 d’octubre del 2011

experimentem amb el cdec...

Última hora, la reproducció per partenogènesis i altres detalls!

Veure un insecte pal sempre és motiu d'alegria pel nostre grup. Aquest matí hem pogut experimentar amb el cdec. La visita que efectuàvem com alumnes de Grau de Magisteri ens proporcionava una pràctica de laboratori interessant per a nosaltres... hem utilitzat una lupa binocular i hem observat als nostres insectes pal!

Fitxa sistemàtica
• Tipus: Artròpodes
• Subtipus: Hexàpodes
• Classe: Insectes
• Ordre: Fasmòpters
• Família: Dixippidae
• Gènere: Carausius
• Espècie: Carausius morosus Brunner
La bestiola imita bé una tija verda, un pal. Podria semblar que solament té quatre potes però això és perquè quan no està caminant es col·loca estenent el primer parell de potes fins a molt més a dalt del cap. Si us fixeu a la foto, en l'extrem de les potes té uns "peus" per agafar-se. Si està al final de la tija, pot doblegar les potes pel "genoll" per passar més desapercebut.

Aquests animals (Phasmida) té una particularitat feminista i tal vegada futurista: les femelles d'algunes espècies es reprodueixen per partenogènesi, "posant ous no fecundats, però viables durant generacions".

Els insectes mai deixaran de fascinar-nos...
La visita al centre Cdec ens ha proporcionat l'oportunitat d'agafar unes imatges dels ous de les Phasmides, observar elements tan minúsculs té un valor però, observar i guardar informació ha estat una sort.

A més, ens han informat que la femella deixa caure els ous al terra, no els deposita a cap puesto, i que aquests ous necessitaran d'uns tres mesos per poder néixer.




Les imatges que hem capturat són aquestes: 
ou trencat
ou amb el petit insecte enganxat (això no és un final feliç)

Aquí trobem ous, excrements i la pell que a mudat
Podem observar clarament Ous de Carausius morosus
En sortir de l’ou, la petita nimfa arrossega, tot sovint, la closca que queda adherida a l’extrem de l’abdomen o a les potes posteriors. Els ous són de color marró imitant una llavor i amb forma de globus.

Què volem saber ara després d'aquesta descoberta?

Què és la partenogènesi? Hi ha més animals que es reproduixen així? Podem estar segurs que els nostres animals del terrari són femelles? Són hermafrodites?

Generem més preguntes i ens entusiamem amb aquests insectes tan especials... anem per bon camí!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada