diumenge, 20 de novembre del 2011

Preguntes i més preguntes... Anem fent via!

Durant tota aquesta aventura hem descobert un ésser viu desconegut, que us podem dir d'ell... Actualment, està compartint classe amb els nens i nenes de 2on de l'escola Roser Capdevila. 
Per què? En l'estada de pràctiques de Grau de magisteri, una companya del grup participava en el taller d'art, tema: l'impressionisme de MONET. En un moment on els artistes necessitaven més matèria prima (parlem de pintura) ella va dir: "Paciència que no tinc sis braços com un insecte pal!", i aquí va sortir el debat ja que molts nens pensaven que 6 eren masses i que només tenien 4. 
Al dia següent arriben els insectes pal a l'aula, dos pots de vidre amb l'heura necessària i... un misteri: "Què hi ha aquí dins?" 
- Insectes?
- Formigues?
- Boletes - assenyala les caques -
- Jo no veig res...
- Sí, aquí tenim un insecte!!!
- Quants?
- Un sol, no dos (encara hi ha nens que no veuen res de res)
- Són un papa i una mama
Ens atrevim a obrir els pots i treure l'heura. Podem descriure el moment com a crític, crits emoció, parlem dels nens és clar, hi ha una nena que plora com una Magdalena - com si veiés... un cocodril? -
Tenim un grup de classe nerviós i emocionat, uns valents decideixen tocar l'insecte, i l'animalet, atemorit, junta les seves cames i cau com mort a sobre de la taula... 
- S'ha mort?
- Li ha fet mal, l'apretat molt!
- Estàs segur, l'has vist amb els teus ulls?
- No, s'ha fet el mort!
- Com el de la pel·li!
Hi ha un nen que posa els seus braços sobre el cap:
(ficant el cap entre els dos braços estirats tal i com fa el nostre inseecte pal)
- Mira aquest sembla un escorpí
- Per què?
- Té la cua aixecada...
- Em sembla que l'hem fet mal, l'hem trencat una pota, però si l'he tocat molt fluixet! (...)

Creiem que aquesta història serà el començament d'una bonica amistat.

Els alumnes de primària comencen a fer-se preguntes - bueno, hi ha una nena que no sabem com ho passarà...- ens sentim identificats amb aquesta classe de segon, nosaltres també vam generar algunes d'aquestes preguntes i la mateixa interacció amb aquests éssers vius, els veiem tant poqueta cosa..
Ara recordem les nostres qüestions generades... i les respondrem
  • Què és la partenogènesi?
La partenogènesi és, en general, el tipus de reproducció unisexual en el què les femelles originen descendència sense fecundació de mascles (hem fet una entrada a aquest bloc ja que ens va fascinar).
Pot interpretar-se tant com a reproducció asexual o com a sexual monogamètica, ja que intervé en ella una cèl·lula sexual (gàmeta)
  • Hi ha més animals que es reproduixen així?
Es dóna amb freqüència en platelmintos, rotífers, tardígrads, crustacis, insectes, amfibis i rèptils. Molt rarament en peixos i aus.
  • Podem estar segurs que els nostres animals del terrari són femelles? 
Evidentment, la possibilitat de disposar d'un mascle en el nostre terrari és ínfima.
Aquí ens agradaria dir que ens va semblar interessant trobar el capítol de "House" sobre la partenogènesi i que si es pot creure que la Verge Maria podria ser un cas de partenogènesi. Podem argumentar que sabem que el seu fill hauria estat dona, ja que els fills nascuts d'aquesta reproducció copia l'herència genètica de la mare.
  • Són hermafrodites?
No, hi ha mascles i femelles. També sabem que els mascles són més petits que les femelles (gràcies a la informació llegida podem afirmar-ho, no per la nostra experiència). 

També diem que hem après a llegir els gestos que feia, les potes rectes al devant, amagant-se de nosaltres. També a nosaltres ens ha costat tocar-los ja que només arribar ja un va perdre una de les seves extremitats, ja que s'agafen com si d'unes ventoses tinguessin i ells mateixos es mutilen per tal de deixar-se anar - aquesta extremitat tornarà a crèixer.
Hem observat que es mouen molt més per la nit, i mengen més també.

Ara coneixem una mica més aquests insectes tan simpàtics, tant que ens atrevim a escriure un conte amb el nostre protagonista, us ho presentarem aviat al bloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada