dimarts, 29 de novembre del 2011

I encara ens seguim qüestionant el perquè de moltes coses...

"On estan les cues dels nostres capgrossos que s'han caigut?" Ens vam preguntar ahir mentre xerràvem de la seva supervivència a les nostres mans.

"Potser s'han menjat la cua un cop els hi ha caigut" Vam pensar totes les components del grup. Per a nosaltres, el més lògic era que en aquesta metamorfosi se'ls hi caigues la cua i es quedés a la peixera. Es per això que ens va sobtar no veure cap cua i arribar a la conclusió de que se l'havien menjat.

Hem decidit investigar: què passa amb la cua? Realment se la mengen? Ha estat el peix o bé els capgrossos?

Mitjançant diferents fòrums d'internet vàrem veure el nostre dubte exposat. Estàvem TOTALMENT equivocades.
La cua dels capgrossos NO cau, l'absorbèixen per "apoptosis" (mort cel·lular controlada).
Així doncs, no és gens estrany que no es trobi cap cua per la peixera ja que aquesta es va absorvint de manera gradual.

Abans de saber la resposta, la nostra conversa anava derivant... "Si es mengen les cues hauran de tenir dents" afirmava una component del grup. "No crec, les cues son massa toves, potser es descomponen a l'aigua i van menjant les petites mol·lècules". "De veritat creieu que tenen dents? Són massa petits..."

Cercant informació sobre la nostra nova investigació hem trobat el següent:
Hi ha quatre tipus de boques segons si són omnivors, carnivors...

  • "Tipo I: Los labios no posee dentículos ni picos queratinizados. Los espiráculos son dos. Aparecen en la familia Pipidae, por ejemplo.
  • Tipo II: Las bocas son complejas, aunque no poseen picos queratinizados. Un solo espiráculo central. Se encuentran en la familia Microhylidae.
  • Tipo III: Bocas queratinizadas, dentículos y picos. Un espiráculo central. Aparecen en Archaeobatrachia.
  • Tipo IV: Bocas con dentículos y picos queratinizados. Espiraculo en el lado izquierdo. Típicos de familias como HylidaeRanidae o Bufonidae."



Quin tipus de capgròs és el nostre? Suposem que és de tipus 1. Seguirem investigant...


D'altra banda, aquests dies també ens hem comunicat la nostra sorpresa de que el nostre peix segueix viu. "És tot un supervivent!" Inicialment vam comprar 3 peixos, dos dels quals van morir en menys d'una setmana. El nostre supervivent porta dos mesos viu, sense cap mena de cuidado especial (tot s'ha de dir). Rèiem dient que per selecció natural ha estat el peix més fort i és per això que hem parlat del Darwinisme i la selecció natural. (http://es.wikipedia.org/wiki/Selecci%C3%B3n_natural)
Ens ha semblat que és un tema molt interessant a tractar que podria sorgir a la classe amb els alumnes i seria adequat per treballar a cicle superior.

Fins la propera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada