dissabte, 19 de novembre del 2011

El món fascinador de les granotes

Aprofitant aquests dies de pràctiques a les escoles hem trobat un llibre que es titula: El món fascinador de les granotes i els gripaus. 
En aquest llibre explica la diferència entre les granotes i els gripaus, però a més a més, hem descobert moltes més coses sobre les nostres granotetes. 

Una de les coses més interessants que hem descobert gràcies a aquest llibre és perquè les granotes són verdes i d'altres tenen colors més cridaners. 
Doncs bé, les granotes que tenen un color més cridaner són les granotes verinoses ja que gràcies als seus colors cridaners poden protegir-se davant d'altres éssers vius com les serps, els ocells... 
Les granotes que tenen un color més verdós semblant a les fulles són per protegir-se entre la vegetació i així poder camuflar-se entre aquesta quan estan en perill d'ésser devorades per altres éssers vius. 

A més a més, gràcies a la lectura d'aquest llibre i en relació al rauc de les nostres granotes, tal i com vam dir pensem que com no és l'època de cria, les granotes no fan croac croac però quan arriba la primavera, el mascle rauca molt fort per tal de cridar a la femella. Però com es reprodueixen les granotes? 
El mascle un cop ha cridat la femella amb el seu rauc, salta a l'esquena d'aquesta i l'agafa per sota de les potes del davant o per la cintura. El mascle es queda a sobre de la femella fins que aquesta posa els ous.  


En aquest dibuix que han fet els alumnes de 2n de primària de l'Escola La Ginesta podeu observar la reproducció de les granotes. http://www.laginesta.com/treballs02/2ep-aparellen.html

A més a més, hem trobat un documental per Internet que parla sobre els amfibis.


Aquests vídeos són molt interessants ja que parlen sobre les característiques físiques dels amfibis, les diferències entre uns amfibis i uns altres com per exemple el gripau i la granota. 
Mentre que el gripau té la pell freda, seca i tova la pell de la granota és humida i llisa. També ens han sorgit moltes altres qüestions gràcies a l'observació d'aquest documental. Com per què les gorges dels gripaus i les granotes bateguen? Doncs bateguen perquè han de bombar aire constantment als pulmons. 
Un fet que ens ha sorpès és que tant les granotes i els gripaus tenen unes característiques físiques comunes però els gripaus no salten ja que les granotes són les úniques que ho poden fer.

També hem descobert una característica comuna que tenen tots els amfibis i és que la seva pell és porosa. Amb això s'explica la seva necessitat per l'aigua. Però també coneixem a diversos amfibis que viuen en un medi diferent sense aigua com és el desert. Què passa amb aquests amfibis? Poden viure sense aigua? Què passaria si les nostres granotes no tinguessin aigua?
Les granotes, en concret la granota Ciclorana que habita al desert, quan no plou pot crear el seu propi sac transparent i esperar fins a 7 anys a que plogui. Així que el seu propi sac li serveix per alimentar-se. 
D'altres granotes com la granota Cera manté la humitat gràcies a la cera que pot fabricar.

Un altre fet curiós és que els anfibis tot i destacar per la seva varietat de colors només poden veure en blanc i negre.

Sabem que hi ha moltes espècies diferents de granotes, però una de les característiques comunes és que tenen la pell porosa. A més a més, sabem que no totes necessiten un medi aquàtic per viure ja que hi ha granotes que habiten en el desert, d'altres en un medi més terrestre i d'altres que només interactuen amb el medi aquàtic. 

Tot i això, encara ens fem moltes més preguntes sobre aquests amfibis tan interessants com són les granotes ja que des que es formen fins que moren hi ha una gran varietat de canvis en la seva vida i en les seves característiques físiques així com el medi on habiten. 
Algunes qüestions que ens hem plantejat:
- Com es formen les granotes?
- Quant de temps trigen en formar-se els cap-grossos en granotes?
- Quant de temps pot viure una granota?
- ...

Algunes d'aquestes qüestions s'han respost gràcies als documentals, pàgines web i llibres que hem anat trobat. Cal esmentar que, tal i com es titula el llibre que hem trobat: El món fascinador de les granotes i els gripaus, aquests petits amfibis són molt interessants i fascinadors per treballar amb els alumnes. 

Fins un altre!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada